Ångest
Plågas du av tankar om att något dåligt eller hemskt ska inträffa?
Känner du dig rastlös och ständigt på spänn?
Kanske upplever du overklighetskänslor – som att du inte befinner sig i verkligheten. Eller upplever du koncentrationssvårigheter pågrund av rädsla och oro.
Om Ångest
Ångestsymtom är vanliga som reaktion på skrämmande och obehagliga händelser i vardagen. Ångest är också priset vi betalar för vår förmåga till att kunna tänka i hypoteser om eventuella framtida skrämmande och obehagliga händelser. Gemensamt för båda är att de aktiverar våra försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs.
Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet som normalt inte går att kontrollera med viljan. Man kan känna sig ängslig och orolig, få hjärtklappning, svettas, må illa och få svårt att andas. Det är ofarligt men kan kännas skrämmande. Ångest kan ibland växa sig så stor att den istället för att skydda oss, begränsar oss och till och med förlamar oss i våra dagliga liv.
Det är då, när ångesten tar en alldeles för stor plats i ditt liv, är återkommande och hindrar dig från att leva ett fullvärdigt liv, som vi talar om ångestsyndrom eller ångestsjukdomar.
KBT och ångest
KBT innebär att förändra beteende och förändra relationen till negativa tankemässiga processer, lära sig praktiska tekniker för att lindra oro och minska beteendemässiga och emotionella undvikandemönster som upprätthåller ångest.
Det läggs särskild tonvikt på den kognitiva processen med "oro", problemlösningskompetens och normalisering av ångestkänslor och sensationer. I behandlingen ingår även utvecklande av exekutiv förmåga till att lära sig att tänka om sina tankar(s.k. metakognitiv förmåga). KBT kan också innebära att hantera osäkerhetsintolerans och användningen av oro som känslomässigt undvikande.