Vad är en panikattack och vad är paniksyndrom/panikångest
Här ska jag försöka reda ut skillnaden mellan panikattack panikångest eller s.k. paniksyndrom. Sammanfattningsvis kan man säga att en panikattack kan uppstå vid ett enstaka tillfälle medan panikångest eller paniksyndrom är när panikattackerna är återkommande och börjar styra över ditt liv.
Vad är en panikattack?
En panikattack är en plötslig och intensivt överväldigande känsla av rädsla, oro och fysisk nöd. En panikattack varar normalt mellan fem till tjugo minuter och består av skrämmande fysiska och emotionella reaktioner. Detta kan inkludera extrem oro för att förlora kontrollen, känna sig bortkopplad, drabbas av förlägenhet, svimma, kollapsa eller dö.
Panikattacker är vanligt förkommande, -nästan en tredjedel av Sveriges befolkning har varit med om en panikattack.
En panikattack involverar vanligtvis minst fyra av följande symtom:
Bröstsmärta eller obehag
Kyla eller värmevallningar
Overklighetskänsla
Rädsla för att förlora kontrollen
Yrsel
Illamående eller bukbesvär
Hjärtklappning eller förhöjd hjärtfrekvens
Känsla av andnöd eller kvävning
Känsla av överhängande fara
Tunnelseende
Svettningar
Panikattacker är ofta felaktigt förknippade med hjärtproblem eller rädsla för hjärtattacker. Detta beror på att vissa av känslorna eller symtomen kan kännas på liknande sätt. Om du upplever oförklarlig bröstsmärta bör du i första hand konsultera din läkare eller kvalificerad vårdpersonal för att utesluta eventuella hjärtproblem eller farliga symtom.
Vad är Panikångest/Paniksyndrom
Panikångest eller paniksyndrom är det tillstånd man upplever när panikattackerna är återkommande och när rädslan för nya attacker börjar styra över ditt liv det kan innebära ett undvikande av specifika platser, situationer, tankar eller känslor.
Eftersom en panikattack är mycket obehaglig är det naturligt att vi (felaktigt) kopplar ihop platsen, tankarna eller situationen med obehaget, vilket leder till undvikande. Tyvärr tenderar detta att bekräfta och förstärka obehaget.
Panikångest uppstår om man har upprepade panikattacker och har utvecklat förväntansoro och undvikande. Förväntansoro kan bli lika jobbigt som själva panikattackerna, och leder ofta till undvikande av situationer och platser som är förknippade med tidigare panikattacker. Undvikande är vårt naturliga sätt att hålla oss borta från fara men kan också innebära en kraftig inskränkning på livet, självförtroendet minskar och man kan utveckla depression.
Panikångest utvecklas oftast tillsammans med rädslan för de kroppsliga reaktioner som man har upplevt men inte kunnat förklara. Man blir rädd för att bli rädd. Då ökar fokuseringen ytterligare på att tolka kroppens signaler och även normala kroppsreaktioner kan signalera fara.
KBT är en evidensbaserad metod mot panikattacker som hjälper dig att öka tilltron till dina egna erfarenheter och din förmåga att hantera rädslan.
Mindfulness och acceptans är även viktiga verktyg som ingår i behandlingen.