Prestationsångest, Stress och Utmattning

 

Vad är Prestationsångest?

Prestationsångest kan vi alla ha en släng av; inför en tenta, ett uppträdande eller att hålla ett tal kan få vem som helst att bli lite darrig. Det kan kännas nervöst och vara riktigt obehagligt, men så länge det inte hindrar oss i att genomföra det vi åtagit oss kan det bidra till ökat självförtroende och större trygghet inför nästa utmaning.

För en person med ständig prestationsångest innebär detta en betydligt kraftigare och återkommande rädsla för att misslyckas eller rädsla för att inte kunna leva upp till sina egna eller andras förväntningar. Om du har prestationsångest känner du dig kanske rädd för att bli ifrågasatt eller kritiserad. Du kan känna dig iaktagen och att du inte duger, att du inte levererat tillräckligt bra. Obehaget förstärks ofta av tanken på konsekvenser vid ett misslyckande, även om det är aldrig så litet. Du kanske upplever att allt absolut måste vara måste helt perfekt.

Prestationsångest är en känsla och är väldigt sällan kopplad till vad du faktiskt presterar. Det handlar oftast om hur du upplever och utvärderar din prestation. Du kanske fastnar i att tänka negativt, ältar och underskattar det resultat du har uppnått och har svårt att känna dig glad och stolt över det du gör. Du som har prestationsångest ställer ofta höga krav på dig själv och din insats, vilket ofta medför att du har starka negativa tankar inför en kommande situation där du ska prestera. Många upplever att ångesten innan prestationen är starkare än vid själva genomförandet, och att man i efterhand ältar sin prestation utifrån en dömande attityd.

Prestationsångest bidrar ofta till stress och utmattning.

Jag kan hjälpa dig att hantera din prestationsångest. Boka tid här.

Vad är stress och utmattning?

Stress är inte farligt så länge den är kortvarig, resultatorienterad, ger någon form av belöning och när möjlighet till återhämtning finns. 

Men när stressen blir långvarig, ihållande och man inte längre får möjlighet till återhämtning blir den tärande. Långvarig stress har en negativ påverkan både fysiskt och mentalt och kan leda till utmattningsproblematik och utbrändhet.

Det kanske inte går att eliminera stress, och fokus i behandlingen ligger därför på aktiv återhämtning i syfte att motverka negativ stresspåverkan. Tröskeln för vad som är skadelig stress är individuell.

Vad som bidrar till återhämtning är också väldigt individuellt. För många är det kopplat till olika typer av fysisk aktivitet, men det kan också handla om sociala kontakter eller fritidsaktiviteter. Försök ta reda på som ger dig bäst utdelning i form av lugn och ro. Mindfulness kan bidra till att skapa distans till det som stressar dig.

 

Jag kan hjälpa dig att hantera din stress och utmattning. Läs mera om min verktygslåda här.

 

Föregående
Föregående

Vad är en panikattack och vad är paniksyndrom/panikångest

Nästa
Nästa

Existentiell ångest